top of page

פעילותי הציבורית

 

אנ"י

 

פרשתי מתפקיד היו"ר של איגוד נשים יוצרות בשנת 2008.

אני מוצאת לנכון להביא כאן מספר מסמכים המתעדים את ההיסטוריה של האיגוד שכלל כמאה נשים יוצרות בכל תחומי האמנות ובעיקר משוררות וסופרות ואמניות רב תחומיות. כתוצאה מהקמת האיגוד בשנת 1996 כסניף נשים יוצרות באיגוד נשים אקדמאיות ולאחר מכן כעמותה עצמאית חלו שינויים במעמד הנשים באיגודי הספרות בישראל.

תוך שנים אחדות מיום הקמת האיגוד קיבלו את חברותיו הכותבות לאגודת הסופרים ולאיגוד סופרים כללי. הכותבות הפכו למנהיגות וחברות פעילות בגופים שונים.

להבנתי, תקופתינו היא תקופה 'פוסט-פמיניסטית', נכון שגם בעבר פעלנו יחד עם גברים, אולם כיום אין צורך בהעדפה מתקנת והיוצרות פועלות עם הגברים ללא הבחנה/אפליה מגדרית.

אורה עשהאל, ינואר 2014.

 

הקמת אנ"י

 

האיגוד הוקם על ידי אורה עשהאל במטרה לקדם את היוצרת ואת יצירת הנשים בישראל. בשנת 1996 התקבלה הקבוצה הראשונה של היוצרות למסגרת "איגוד נשים אקדמאיות ישראל", כ"סניף נשים יוצרות". כתוצאת פעילות הקבוצה המייסדת במשך כשנתיים ימים. כחברת הנהלת איגוד נשים אקדמאיות ורכזת הסניפים, הבחינה ד"ר אורה עשהאל, מייסדת האיגוד, במצב המבקש תיקון, של הנשים היוצרות ובעיקר הכותבות בישראל. המצב הובחן היטב בקרב האיגודים המובילים בתחומי פעילותן, בהיעדר התייחסות מספקת להישגיהן ולקידומן וקידום יצירתן. הצורך הרב בהתאגדות הביא להצלחה אדירה מלכתחילה המתבטאת במספר החברות ההולך וגדל, במעורבותן ופעילותן באנ"י וכן בקידום יצירתן ומעמדן.

 

בשנת 2003 נרשמנו כעמותה עצמאית בשם: אנ"י – איגוד נשים יוצרות ישראל (ע"ר).

 

מטרת האיגוד:

מתן ביטוי לאני היוצר של האמנית בישראל ללא מגבלה גאוגרפית, אתנית/דתית, גיל וכדומה.

 

הקריטריונים לקבלה:

·כל אישה יוצרת אשר יצירתה זכתה להכרה;

·כל אישה הפועלת לקידום יצירתה.

 

האיגוד פתוח לכל יוצרת או המעוניינת בקידום האמנות בישראל. באיגוד נשים בעלות רקע שונה, שהנן אמניות: ציירות, כותבות במגוון הז'אנרים, מוסיקאיות ורבות העוסקות בשילוב המדיה השונים. אנו פועלות ברחבי הארץ תוך קיום מרכזים אזוריים ותקשורת באינטרנט.

 

בקרבנו יוצרות ברמות שונות – מתחילות, וכאלה שקיבלו הכרה בישראל ומחוצה לה ונחשבות ליוצרות מהשורה הראשונה.

 

 

 

אודותינו - ההיסטוריה של אנ"י / אורה עשהאל

 

משנת 1996 ואילך, מובחנת פעילות ערה של משוררות סופרות ואמניות המורגשת היטב בחוגים הספרותיים בישראל, בעיקר בתל אביב, רמת-גן, ירושלים, צפת השרון ואשדוד ולאחרונה גם בראשון לציון. סדנאות יצירה, ערבי הקראת שירה, חגיגות לרגל יציאה לאור של ספרים חדשים, הוצאה לאור של שתי אנתולוגיות שירה וסיפורת בעברית, שתי מקראות שירה וסיפורת באנגלית, סלונים ספרותיים ומרתונים של הקראת שירה בפסטיבל הכליזמרים בצפת – המלווים בחוברות השירים, במפגשים המשלבים כתיבת שירה, יצירת אמנות חזותית, הלחנת שירה ושמיעתה ומיסטיקה – אלו דוגמאות מעשיה תוססת זו של: אנ"י – איגוד נשים יוצרות ישראל (ע"ר), שהחלה פעילותה במדינת ישראל ב- 1996 וממשיכה בהצלחה מרובה.

הפעילות משותפת לקבוצת נשים, הולכת וגדלה, שהתאגדה ואימצה לעצמה, תוך כדי מטרת ההתאגדות הייתה והנה לקדם את האישה היוצרת ויצירתיות נשים, ללא הבדל דת, גזע והשקפות פוליטיות ובמטרה לקדם פעילות מכוונת לשלום בסביבה המיידית והגלובלית.

המסגרות – של אנ"י, "אקדמאיות ישראל" ו"אקדמאיות בינלאומי" נתנו לחברות הקבוצה את ה"ביחד" המאפשר התנסויות הדדיות, יצירה משותפת, תרגום עבודות מילוליות לשפות אחרות, חשיפה ופרסום. התהליך מהווה מנוף להעצמת הפרטים בקבוצה. כיום פועלת אנ"י כגוף עצמאי וחברות האיגוד בוחרות לאילו איגודים נוספים ברצונן להשתייך

 

פרסומי אנ"י:

הפרסומים משמשים מנוף לעבודה היצירתית השוטפת של החברות. ב-מעגלים 2000 הובאו שירים של מיכל אורבך וורדה ברגר שהינן ציירות, הפעילות באנ"י תרמה לתהליך התבטאותן בשירה. באנתולוגיה זו אין נושא מרכז והיא מוקדשת לשירה וסיפורת. מעגלים 2002 : אנ"י במילה מול תמונה, מתמקד ביחסי הגומלין בין המילה לביטוי החזותי. אין מדובר כאן בהבאת נושא מסוים אלא בהצגה מכוונת של שירה וסיפורת מול עבודה בציור, פיסול או צילום  העוסקת באותו ענין.

 

סקירת ספרות ופרסומים:

 

מאמרי מחקר:

 

Silverstein Asael O.N. (1999) Postmodern Verbo Visual Women’s Creativity In Griffin R.E.Ed., Visual Literacy In An Information Age, Selected Readings, International Visual Literacy Association pp. 305-312.

 

המאמר מסכם את עבודת הקבוצה בבית-ביאליק ב-1997 ומופיעים בו שירים שנכתבו באותו מקום. בתוכם שירי: ברגר ורדה, ה. הלוי חניתה, זאבי רות, זילבר ויתקון אסתר, רובין ריבה, רוסאנו – יפה אילנה. הדיון מתייחס לספרו של דוד גורביץ על פוסטמודרניזם בהוצאת דביר, המביא את שירתה של יונה וולך כדוגמא לשירה פוסטמודרנית.

 

Silverstein Asael O.N. (2002) “I” In Israeli Women’s Postmodern Verbo and Visual Metaphor (1906-2001) In Griffin R.E.Ed., Visual Literacy In message Design pp. 139-146.

 

המאמר דן בהתייחסותו של יוסף אורן לכתיבת נשים, שפורסמה על ידו בספר ובמאמר בכתב העת דימוי. במאמר הנזכר כאן מציגה המחברת את תמונות כריכות הספרים הבאים:

 גל אלישבע: יותר מדי אהבה,

ה. הלוי חניתה: נקודת ה-G של קרן בירד,

זגורסקי-שפרינגמן ענת: אישה מודולרית,

אליאני-שורוק פנינה: אהבה מרחם,

איתן שולמית: מאחורי השפופרת,

עשהאל אורה: כאישון העין,

חפר מיכל: בהסדק השמים, פרוצת רוח,

שעשוע-גבאי ז'קלין: בצל התאנה,

אייזן אסתר: עד ציפת גוף וגרעין,

אשדות הדסה: מריאן של השלגים.

 

המאמרים מהווים סיכומי מחקר בתחום האוריינות החזותית, התכנים הוצגו בהרצאות וסדנאות של המחברת באירופה וארצות הברית. הצגת משוררות אלה ואחרות לוותה בתערוכות ספרים ועבודות חזותיות ובהקראות מיצירות חברות אנ"י.

 

אנתולוגיות בעברית

מעגלים 2000, שנתון, הוצאת אנ"י, ישראל.

מעגלים 2002, שנתון, הוצאת אנ"י, ישראל

עורכות: גל אלישבע, ה.הלוי חניתה, עשהאל אורה.

 

אנתולוגיות באנגלית:

Israeli Creative Women at Gratz-Selected Readings of the Agudat Nashim Iotzrot in ISRAEL(1998)

 

Israeli Creative Woman at Ottawa – Selected Readings of the Agudat Nashim Iotzrot inIsrael (2001)

 

עבודת עריכה 1998: עירון נילי, עבודת עריכה 2001: רבינזון – בכרך חדווה.

 

קבצי שירה (בהשתתפות נשים וגברים):

שירים ב"גן-עדן" של צפת (1999)

אנ"י בצפת (2000)

ליקטה והוציאה לאור: עבו-פינקלשטיין עצמונה

 

 

 

 

נוהלי עבודה של העמותה

 

תשתית ארגונית – לקראת 2008,  אורה עשהאל, ייעוץ: יוספה לביא

 

אנ"י הינה עמותה רשומה המנוהלת בהתאם לתקנון רשם העמותות

 

העמותה פועלת אך ורק בהתאם למטרותיה המוגדרות, המופיעות בתעודת רישום העמותה וכן במדור: אודות באתר אנ"י

 

מייסדת העמותה ומייסדת האיגוד בכלל (שקם בטרם רישום העמותה והחל צעדיו בשנת 1994) היא ד"ר אורה עשהאל זילברשטיין

 

העמותה מופעלת על ידי הנהלה ועל ידי ועדת היגוי.

 

חברות

חברות בעמותה:  נשים יוצרות, בכל תחומי היצירה ונשים המעוניינות לקדם יצירתן או לתמוך ביצירת נשים בישראל וביוצרות עצמן.

חברה פעילה: חברה המשלמת ברצף את דמי החברה. רק חברות פעילות תקבלנה את מלוא הזכויות, שרשימתן מופיעה ומתעדכנת באתר אנ"י במדור אודות ובעלון הפרסומי של האיגוד.

חברה אוהדת: מי שהיתה חברה בעבר, אינה משלמת דמי חברה והפחיתה פעילותה או לא פעילה באופן רציף, או נהנית מבמת אנ"י וזכויות אחרות ללא תשלום.

חברת כבוד: אמנית מוכרת, שהסכימה להצטרף לשורות אנ"י, אינה משלמת דמי חברה ובעקרון אף אינה זקוקה לזכויות שמקנה החברות אלא להיפך, נוכחותה באיגוד מקדמת את חברותיו.

חברת וועדה מייעצת : הנהלת האיגוד ומועצת ההיגוי שלו, יפעלו לגיבוש שתי קבוצות של ייעוץ. האחת תהיה מרכבת מאומניות, השנייה מנשות ציבור ושוחרות אמנות, כדי לקדם את מטרות האיגוד.

האיגוד מופעל על ידי יו"ר ובעלות תפקידים. בתחילת שנה עברית, או שנה אזרחית, בהתאם לצרכים, מאשרת האספה הכללית את רשימת בעלות התפקידים.

תכנון כללי שנתי, כולל תכנון תקציבי, אישור דו"ח כספי ומאזן, מאושרים באספה כללית.

היות וחברות אנ"י מתכנסות לעתים מזומנות, ניתן לסכם החלטות גם במפגשים של תוכן. במקרים אלה מספיק להודיע 14 יום לפני מפגש שהוא יהווה אספה כללית ולהעביר את הדברים העומדים בפני החלטה, על דעת האספה.

סמכויות

לנוהלי העבודה צמודה רשימה של בעלות תפקידים והבהרת התפקידים המובאת באתר אנ"י ו/או במידעון והבהרת התפקידים – מסמך שנוסח ב- 2007 וימצא באתר. מדור 'אודותנו' הוא המדור בו מובאים עניינים מנהליים. חברות אנ"י וגורמי חוץ יפנו לאיגוד באמצעות בעלות התפקידים. בענייני כספים יפנו לגזברית, בענייני אירועים לרכזת האירועים וכן הלאה. בהתאמה יופנו גורמי החוץ אל בעלות התפקידים ובאמצעותן אל הסמכות ו/או הצוות המתאים, צוות היגוי מצומצם יפעיל את נושאי התוכן ויפעל בצד ההנהלה.

 

כבכל איגוד ועמותה יו"ר העמותה הינה הסמכות הריכוזית והמייצגת. ייצוג האיגוד באירועים פומביים, נשיאת ברכות,

תכתובת וכיוצא באלה הם מסמכותה אלא אם החליטה להעביר מסמכותה באירוע מסוים, בתקופה מסוימת וכ"ו,

לבעלת תפקיד אחרת או לאחת מחברות אנ"י. כמו כן במידה והיו"ר לא תוכל לבצע ייצוג או סמכות לרגל נסיעה

ארוכה או מחלה, היא תאציל סמכותה מראש על מנת שהנוהלים ישמרו.

 

ניהול וייעוץ ארגוני

כדי למנוע אי הבנות ולייעל את פעילות האיגוד, בכל מקרה של חריגה מהנהלים המותווים תתכנס וועדה שתדון

ותלבן את הבעיה ותפסוק לגבי האירוע. הוועדה תכלול את היו"ר, היועצת הארגונית ורכזת החברות. במידה

והברור יתאפשר על ידי שתיים מבין בעלות תפקידים אלה, הדבר יבוצע והן תגבשנה את ההחלטה/ות עם

השלישית במידה ויהיה צורך בברור עם חברה או בעלת תפקיד תקבע הפגישה בפורום הנדרש.

 

כספים

בעלי התפקידים באנ"י הן או חברות או אנשי חוץ העובדים בהתנדבות. תשלומים עבור עבודה לא יינתנו כמשכורת אלא בהתאם להגדרת מטרות ותפוקות.

העמותה מתקיימת כרגע מדמי חברה. חברות פעילות תשלמנה את דמי החברה עד סוף חודש ינואר בכל שנת כספים. רענון צוהר החברה, פרסום החברה במדורים באתר, השתתפות החברה בבמות ובאירועים, מותנים בתשלום דמי החברה. לבעלי התפקידים תהייה רשימה מעודכנת של החברות, הקניית זכויות מותנית ברשימות אלה. השתתפות חברה פעילה בבמה כתובה או בע"פ וכן כל זכות אחרת שלה, מותנות:

חברה מייעצת או כל אמן מוביל בתחומו שיסכימו להשתתף בבמה, ללא שכר, או בהסכמה למה שיקבע על ידי בעלת התפקיד המוסמכת, יתקבלו בברכה. בכל מקרה אחר תשתתפנה החברות ששילמו דמי חברה, בלבד.

כאשר סניף, וועדה, בעלת תפקיד, מתנדבת, יפעלו לארגון אירוע כללי באנ"י הכרוך בהוצאות, הדברים מתואמים בין היו"ר והגזברית. חשבוניות יש להעביר ישירות לגזברית לפי המסוכם מראש עם המבצע.

סניפים

היות וחברות אנ"י הנן מרחבי ישראל הן מתכנסות בסניפים בהתאם למפתח גיאוגרפי. סניף מוגדר כאשר קיימת קבוצה פעילה של חברות הפועלת ומתכנסת ובה לא פחות מ- 7 חברות.  רצוי שהסניפים יפעלו באופן עצמאי, במידה והדבר מתבצע כך, הסניף בונה לעצמו את לוח הזמנים שלו ואת אופי הפעילות. אם וכאשר סניף מעוניין בפעילות ארצית, כלומר הוא מזמין את כל חברות האיגוד לאירוע / פרויקט, יש לתאם את האירוע המדובר עם צוות האירועים-פרויקטים של האיגוד ולידע את היו"ר בהתאמה.

במידה וחברת אנ"י מארגנת או שואפת לארגן פעילות באזורה והיא התנדבה להיות נציגת האיגוד באותו אזור אולם לא בנתה סניף, היא מוגדרת כמתאמת פעולות אנ"י באותו אזור ועליה לפעול בהתאם לנהלים המובאים כאן בהסתייגות שאינה רכזת של סניף, כלומר אינה מייצגת חברות אחרות.

 

לוח זמנים

לוח הזמנים של אנ"י יתוכנן לכל השנה בראשית השנה העברית, באופן כללי לפחות. כלומר גם אם לא יהיו עדיין תאריכים מדויקים יוחלט לפי מפתח של חודשים באיזה חודש תבוצע פעילות באיזור / סניף נתון. הוא הדבר לגבי פעילויות הקשורות בחגים היהודיים. ככלל מועדו של כל אירוע המכוון לכל אוכלוסיית אנ"י יקבע לפחות חודשיים מראש. כמו כן ישמרו מועדים של מסורות הנוצרות באיגוד כגון המפגש בצפת בחג הכליזמרים (אוגוסט), מסורת הנוצרת לגבי שבוע הספר העברי בספריה בהרצליה ב' (יוני) ואם יש נושאים שהכוונה ליצור בהם מסורת הדבר יתואם מראש.

 

הפעלת האתר-משרד

התנהלות האיגוד מ- 2007 ואילך הינה באמצעות האתר-משרד. את האתר הפיקו אורה עשהאל ודני אילני.

הוסכם שדני אילני, באמצעות המנוע של דרונט ינהל את האתר. כמו כן מסייע דני אילני להפעלת האיגוד

בעניינים משרדיים. ברגע שתהייה לאיגוד מזכירה, יקבעו נוהלי העבודה עם המזכירה. נכון לעכשיו, בתכנון

שנת 2008, יתבקש דני אילני להמציא לאנ"י שרותי מזכירה במסגרת המטלות שלו והצרכים של האיגוד,

עניין זה טרם סוכם, הצורך נובע מכך שלא הצלחנו לאתר מזכירה מתנדבת ונאלץ לפתור את הבעיות

המשרדיות שנוצרו בגלל היעדר מזכירה.

 

אתר אנ"י

האתר נוצר והושק בשנה האחרונה (2007) והוא בראשית דרכו מבחינת התארגנות המדורים. היות

והזנת אתר ברמת תוכן גבוהה היא משימה כבדה, נראה שבשנת 2008 יתמקד האיגוד בפיתוח

וטיפוח נוהלי עבודה תקינים ואף יתחיל ביזמות חדשות שמתעכבות תוך כדי תשומת לב לאפשרויות

הנוצרות כאשר חברות וותיקות וחדשות, העומדות בקריטריונים, תסכמנה להירתם לעבודה מול האתר.

 

דואר

המידע לחברות בצורת מידעון, חדשות לחברה, הזמנות, וכן כשתהייה איגרת ספרותית, כמו כל הודעה אחרת בדבר אירועי תרבות או אחרים יועבר הן באמצעות האינטרנט ובמידת הצורך למי שאינה מחוברת לאינטרנט באמצעות דואר רגיל. אין לאנ"י כל התחייבות לפרסם אירועים ומידע של מי שלא עמדה בתשלום דמי החברה וכן של אירוע / מיזם / פרויקט שלא תואם כהלכה, כלומר חדשיים מראש או לא קיבל אישור וועדת אירועים-פרויקטים-יו"ר. לא יפורסם אירוע שלא מופיע בו לוגו של האיגוד ולא יופיע לוגו של האיגוד באירוע שלא סוכם עליו מראש עם אנ"י.

 

התכנסויות

במות אנ"י מיועדות לחברות האיגוד ואורחים מיוחדים.

חברות אנ"י פועלות ותפעלנה ביצירתן ובחברויות יצירתיות באופן עצמאי ולפי בחירה באיגודים שונים, בבתיהן הפרטיים ובכל מקום שתמצאנה לנכון תוך חרות מלאה. אנו מעודדות חוגי בית והתכנסויות של חברות ובעלות תפקידים לקידום היצירה האישית וקידום האיגוד. יחד עם זאת כל שיתוף ותאום עם גוף אחר, ארגון, עמותה, מוסד, אולם, עירייה וכיוצא באלה יערך בצורה מסודרת. היו"ר או בעלות התפקידים תסכמנה עם גורמי החוץ את אופן ההפקה, את העלויות, את הסמכויות. הדברים יהיו רשומים ובכל מקרה ההפקה תהיה תמיד בהתאם למטרות אנ"י וברמה הגבוהה ביותר האפשרית.

 

המסגרת התקציבית להפעלת אירוע באנ"י הינה לא מעל 300 ₪ ויש לקבל אישור על הפעלת אירוע וכמובן על כל חריגה מהסכום הנ"ל (הכולל סה"כ העלויות: דואר, אולם, כיבוד).

 

הוחלט שההנהלה תכלול את:

יו"ר, מזכירות, יו"ר ועדת חברות, יו"ר ועדת ביקורת או נציגה, מנהל וארגון.

 

הוחלט שצוות ההיגוי יכלול את:

יו"ר, אירועים, פרויקטים, נציגת אנ"י בארגוני נשים ומוסדות, ארגון ומנהל, יו"ר סניף ת"כ כמייצגת יו"ר סניפים ומפעילים בפריפריה.

יחד עם זאת ברור שיש צורך בעבודה צוותית של חלק מהפורומים הנ"ל בהרכבים שונים.

לאורך שנת 2008 יהיה צורך להגדיר את

ועדת האתיקה,  ועדת האתר,  ועדת גיוס הכספים, ועדות נוספות בהתאם ליזמות של כל הוצאה לאור מקוונת או אחרת, של כיבודים ופרסים ועוד.

הועדות תהיינה בהתאם לצרכים / התנדבות / תקציב ובמידה ותתגבשנה רק ב- 2009 יהיה הדבר תוצאה של התנהגות האיגוד.

 

אורה עשהאל עם רכזת החברות שושנה גדליהו

איגוד נשים יוצרות באגודת הסופרים, בתמונה אורה עם אדלינה ושרה

אורה עשהאל עם אסתר אייזן בספריה בהרצליה ב'

אורה עשהאל עם אדלינה קליין ועצמון יניב באירוע ספרותי בראשון לציון

תערוכת ספרי נשים יוצרות בפעילות שלנו

בבית ביאליק בתל אביב

בהתכנסות בירושלים

bottom of page